2013. szeptember 20., péntek

Új identifikációs atlasz a Gettytől. Hi-tech is.

A Getty Conservation Institute ( Los Angeles ) egy alapművet bocsájtott a köz rendelkezésére. Dusan Stulik és Art Kaplan jókora munkájával megszületett egy több évvel ezelőtt indult megaproject első eredménye. A project indulásáról anno (2007) írtam a blogban is:

(A Getty) Mindenféle fényképek készítési technikáját kívánja agnoszkálni ezzel a (nálunk divatos ránézek, azt mondok valamit típusú módszerhez képest) kellően hájtek és persze jóval egzaktabb eljárással.
 

A cikk szerint a  http://getty.edu/conservation/  lapon felhívással élnek a föld lakóihoz, (eddig nem találtam meg rajta de viszont itt igen: http://zonezero.com/magazine/articles/gettymuseum/index.html )  hogy miután a gyártók nem tettek félre mintát minden egyes fotóanyagból ami valaha készült (a predigital age-ban -- ahogy fogalmaznak) ezért az össznépességnél rejtező fotók segítségével kivánnák pótolni a hiányzó mintakollekciót. Így szinte a teljességet analizálni lehetne korszerű módszerekkel és valósabb képet kapni mi-micsoda ügyben. 
 

 http://archfoto.blog.hu/2007/04/05/a_getty_felhivasa_mindenkihez_dusan_stulik_es_mas_erdekessegek

Lett is nekik a világból fénykép rendesen sokféle és jól nekikezdtek az FTIR és az XRF analiziseknek (Infra és röntgen spektrográfia az egyik a vegyületeket és szerves anyagokat a másik az elemeket mutatja ki a vizsgált képben). Nna ennek az eredményeit publikálták most az online elérhető atlaszban:


The Atlas of Analytical Signatures of
Photographic Processes

Dusan Stulik and Art Kaplan  2013


http://www.getty.edu/conservation/publications_resources/pdf_publications/atlas.htmlVan hozzá video is sokféle, ez a legidevágóbb pár darab (playlist) amin a vizsgálati módszereket lehet látni:
Egy angol nyelvű ismertetés / An English description:
http://artsbeat.blogs.nytimes.com/2013/09/19/new-getty-atlas-to-preserve-data-on-nondigital-photography/?_r=2Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése